Ispitivanje klijavosti sjemenja
- Created on Saturday, 22 January 2022 21:05
Učenici 2.a razreda agroturističkih tehničara iz predmeta bilinogojstvo ispitivali su klijavost sjemena. Kao materijal u laboratorijskom ispitivanju klijavosti korišteno je netretirano sjeme povrćarskih kultura.
Pribor koji su koristili za ispitivanje: petrijeve zdjelice, filter papir, škare, flomaster, 96% alkohol, destilirana voda, pinceta, lab. čaša. Za postavljanje pokusa učenici su pripremili više petrijevih zdjelica koje su sterilizirali 96% etanolom. Ručno su prebrojane sjemenke povrćarskih kultura. U petrijeve zdjelice je stavljen filter papir kojeg su prethodno prilagodili obliku zdjelice i stavili destiliranu vodu. Ovo im je prvi pokus koji će imati još dva ponavljanja. Prvih tjedan dana zabilježen je broj isklijalih sjemenki, zatim energija klijanja, a nakon toga će se izračunati ukupna klijavost sjemena. Po završetku pokusa učenici će izmjeriti dužinu klijanaca (cm) te masu klijanaca (g).
Više fotografija možete pronaći na ovom linku.