Učenici o Samostanskom vrtu

Prošli mjesec su nastavnici Branka Bilandžija i Marko Baranović odveli naše prvaše iz agroturističkog usmjerenja u posjet Samostanskom vrtu samostana Sv.Lovre.

Kako je to izgledalo iz učeničke perspektive možete pročitati u izvještajima dviju učenica.

 

Prošli tjedan posjetili smo SSMV sv. Lovre. Saznali smo da je svečano otvoren 06.11.2007. godine, a prije toga je spavao stoljetni san, zaboravljen i zapušten. Razgledavajući, saznali smo da na području sredozemlja rastu dvije vrste čempresa: jedan je stupast, okomito položenih grana, još poznat kao "muški čempres", a drugi ima vodoravno položene grane i naziva se "ženski čempres". U vrtu postoje četiri "muška čempresa", u svakom kutu po jedan.
Također smo saznali da se džem pravi od divlje naranče, te da je smilje jedna od najcjenjenijih biljaka u spravljanju aromatičnih ulja i preporučuje se za njegu lica i tijela. Stolisnik je dobio ime po grčkom junaku Ahileju, tj. njegovo latinsko ime je Achillea millefolium, a još ga zovemo i hajdučka trava. Jedna od legendi kaže da je kapare u Šibenik donio Juraj Dalmatinac.
SSMV ima oko 120 vrsta ljekovitog i začinskog bilja. Posjet mediteranskom vrtu završili smo odgovarajući na pitanja u testu i nagradnom igrom u kojoj su se trebali prepoznati mirisi eteričnih ulja.

Tena Jacek, 1A


Učenici 1A razreda, dana 20. i 27. listopada 2014. godine su po grupama u sklopu praktične nastave posjetili Srednjovjekovni samostanski mediteranski vrt sv.Lovre. Tamo ne samo da smo upoznali neke nove ljekovite biljke i saznali za što služe čovjeku već smo i upoznali jedan novi kutak Šibenika. Uživali smo u suncu rješavajući inetraktivni prospekt, a najsretniji od nas je bio odabran da sudjeluje u testiranju osjetila njuha te za to bio nagrađen privjeskom.

Bruna Sladoljev Jolić, 1A

Lokacija

sample image

Od školske godine 2011/12. na novoj lokaciji i stalno u jutarnjoj smjeni!

Kontakt

  • Adresa: Srednja strukovna škola, Ante Šupuka 31, Šibenik 22000
  • Tel: 022 21 44 84
  • E-mail: ravnatelj@ss-strukovna-si.skole.hr
  • Website: www.strukovna.hr